PSD se bizuie pe amicul Cioloș

Miza alegerilor de duminică este guvernarea României în următorii patru ani. Potrivit sondajelor, cele mai mari șanse pentru a forma viitoarea guvernare le are PNL. Alături de liberali, în viitoarea guvernare ar mai putea fi cooptate USR-PLUS și PMP.

Poziția USR-PLUS nu este, însă, una foarte sigură în legătură cu participarea la guvernare alături de PNL. Astfel, la nivelul formațiunii există temerea că ambiția lui Dacian Cioloș de a fi din nou prim-ministru ar putea dinamita alianța de dreapta împreună cu PNL, având în vedere că liderul PLUS a dezvoltat o adevărată prietenie cu lideri din PSD.

Mai mult, vederile politice ale lui Dacian Cioloș au intrat de multe ori în coliziune cu cele din USR, fostul premier fiind, mai curând, un politician de stânga decât de dreapta. Până acum aceste diferențe au fost acoperite de nevoia de a forma o alianță cu șanse mai mari în alegerile din acest an. După parlamentare, însă, acest argument va dispărea, iar pozițiile antagonice ar putea să revină din nou la suprafață.

Liderul PLUS are o relație bună cu PSD

Copreședintele USR-PLUS a recunoscut în diverse ocazii că are o relație de ”amiciție” cu lideri din PSD. În perioada când acesta a deținut funcția de prim-ministru, Dacian Cioloș a avut mai multe cuvinte de apreciere la adresa liderilor acestui partid.

Astfel, despre Victor Ponta a declarat că este un ”amic” cu care a colaborat bine în perioada cât a ocupat funcția de comisar european. Despre Liviu Dragnea, fostul premier a declarat că este, la fel, un amic. ”Cred eu că discuțiile pe care le avem pe programul de guvernare, pot să vorbesc și de o relație de încredere. Din experiența pe care am avut-o până acum cu dumnealui mi se pare că este un om serios”, menționa Dacian Cioloș într-o emisiune de la Antena 3.

O relație bună declara actualul lider al PLUS că o are și cu Vasile Dâncu, la vremea respectivă membru în Guvernul Cioloș și în prezent președinte interimar al Consiliului Național al PSD. Despre acesta Dacian Cioloș spunea: ”Vasile Dâncu este un foarte fin observator al societății românești (…) și ăsta e unul din principalele motive pentru care i-am propus să facă parte din Guvern (Guvernul Cioloș – n.n.), dincolo de relația de prietenie și care ne leagă și pe care am dezvoltat-o mai ales în ultimii 3-4 ani”.